Türbin Motor Yağı Nedir?
Jet Motoru veya Türbin Yağı Nedir?

Türbin Motor Yağı Nedir?

Türbin Motor Yağı, TMY olarak bilinen ve türbin motorlarının çalışmasını desteklemek amacıyla kullanılan yağlardandır. 1940lı yıllarda üretilmeye başlanan bu motor yağının günümüzde hemen her uçakta kullanıldığını ifade etmek gerekir. Türbin motor yağı için temel pazarın havacılık sektörü olduğu ifade edilse de bu yağdan faydalanan bazı diğer alanların olduğunu da vurgulamak gerekir. Bu kapsamda bu tür motor yağının kullanım alanı sadece uçaklarla sınırlı değildir.

Piston motorlarından farklı bir çalışma prensibine sahip olan türbin motorlarının bu yönüyle kullanması gereken motor yağı da farklıdır. Özellikle daha yüksek sıcaklıklara ulaşması nedeniyle motor yağının cinsinin farklı olması ihtiyacı vardır.


Türbin Motor Yağı Türleri Nelerdir?

Türbin Motor Yağları söz konusu olduğunda kullanılabilecek 2 çeşit motor yağının varlığından bahsetmek gerekir. İlk seçenek mineral Türbin Motor Yağları olurken ikinci seçenek de sentetik Türbin Motor Yağları olur. Motor içerisinde bulunan vites kutusu, şaft ve diğer parçaların yağlanmasını sağlayan bu motor yağının söz konusu parçalarda oluşabilecek hasarı önlediği ifade edilebilir.

Sıcaklığın neredeyse 1000 °C seviyesine ulaştığı türbin motorlarında türbin motoru yağı kullanılması ile sıcaklık düşürülür. Diğer motor yağlarının üstlenemeyeceği bu görevi bu motor yağı çeşidinin kolaylıkla gerçekleştirdiğinden bahsetmek gerekir.

Neden Bu Yağı Tercih Etmelisiniz?

Jet Motor Yağı olarak da bilinen Türbin Motor Yağları uçaklardaki yağ akışının sağlanması konusunda oldukça özeldir. Uluslararası standartlar dikkate alındığında uygun bir motor yağının kullanılması uçakların fonksiyonlarını sağlamaları açısından oldukça değerlidir. Bu nedenle de uçakların -40 °C ve +250 °C sıcaklıklarda uçtuğu düşünüldüğünde şartlara uygun bir motor tercih edilmesi elzemdir.

Marka ve kalite konusunda farklı alternatifleri bulunan bu yağların doğru bir şekilde seçilmiş olması gerekir. Aksi takdirde motorun tam performans sağlamasına engel olunmasının yanı sıra verimlilik de ciddi manada düşebilir. Seçim sırasında Türbin Motor Yağları konusunda uzmanlaşmış bir profesyonelden destek almak gerekir. Bu sayede yanlış tercihin önüne geçmek mümkün olacaktır. Üstelik yanlış tercihin motora vereceği hasarı önlemek de bu sayede mümkün olacaktır.

MIL-PRF-23699 Nedir?
Orijinal ABD Askeri şartnamesinde bulunan bu spesifikasyon 50 yıldan fazladır varlığını sürdürüyor ve eskiden MIL-L-23699 olarak biliniyordu. Bu spesifikasyon, yüksek sıcaklık performansındaki farklılıkları ve dolayısıyla bunların koklaşmayı azaltma yeteneklerini - motorda karbon birikintilerinin oluşumunu - tanımlayan iki alt kategoriye bölünmüştür. STD (Standart) ve HTS (Yüksek termal stabilite) olarak ayrılan bu kategoriler farklı ürünleri kapsamaktadır.


MIL-PRF-23699 STD Türbin Yağları

MIL-PRF-23699 HTS Türbin Yağları

Uzay ve Havacılık Sektörü için Silikonlar
HAVACILIK VE HAVACILIK UYGULAMALARI İÇİN SİLİKONLAR